Disciplines

Er zijn verschillende disciplines in het klootschieten

Het veldschieten

Hierbij gaat een wedstrijd gaat over een van tevoren bepaald aantal schoten. De wedstrijd wordt gespeeld op een onverharde baan van ongeveer 15 meter breed.

De winnaar is diegene (of dat team) die de verste afstand heeft afgelegd over dat aantal schoten. Het eindpunt van een schot is die plek waar de kloot is uitgerold. Dit is tevens het startpunt voor het volgende schot.

Bij het in teamverband schieten, wisselen de spelers elkaar af. De volgende speler doet zijn schot op die plek waar de kloot van de vorige speler is uitgerold.Bij het veldschieten wordt altijd een houten kloot gebruikt het formaat en het gewicht van de kloot is een vrij keuze.Dit wordt bepaalt door de klootscheeter zelf.


Het straatschieten

Hier wordt de wedstrijd op straat gegooid.Dit kan om een aantal schoten gaan dat men dient te gooien diegene die de verste afstand heeft gegooid is dan de winnaar.Ook kan er op straat een ronde wedstrijd worden gegooid. Deze is dan meestal van te voren uitgezet over een aantal straten. Vaak is het startpunt ook het eindpunt vandaar de naam ronde wedstrijd.

Diegene die de ronde in het minst aantal schoten heeft afgelegd is de winnaar  dit kan zowel individueel als in teamverband. Bij het straatschieten kunnen verschillende soorten kloten worden gebruikt kunststof,Staal,Hout.


Het zetten

Het doel van het zetten (ook wel kortebaanwedstrijd genoemd) is om een zo groot mogelijke afstand door de lucht af te leggen (vergelijkbaar met kogelstoten, discuswerpen e.d.).

Gewoonlijk werpt de speler drie maal achter elkaar, waarvan de verste worp telt. De wedstrijden vinden plaats op een speciaal uitgezet terrein van ongeveer 100 meter lang en 60 meter breed.Hiervoor worden de zetkloten gebruikt.Dit zijn houten kloten met een kleine diameter met een relatief hoger gewicht.Tegenwoordig wordt hiervoor vastgesteld materiaal gebruikt.